Duolessen zijn bij ons mogelijk!
Duolessen zijn bij ons mogelijk!
Duolessen zijn bij ons mogelijk!

Motor

Lijkt het je te gek om motor te rijden? Pak dan nu je kans en kom bij rijschool Ligtenberg om je motorrijbewijs te halen.

Vanaf 19 januari 2013 zijn er nieuwe richtlijnen voor het halen van het motorrijbewijs, en zijn de richtlijnen voor alle lidstaten van de EU gelijk.

Wil je je motorrijbewijs halen dan hangt het af van je leeftijd in welke categorie je valt. De categorieën zijn als volgt:

Categorie A1

Motorfietsen met een motorinhoud tot 125cc en een motorvermogen van maximaal 11 kW. Minimumleeftijd voor het praktijkexamen is 18 jaar, rijlessen mogen al vanaf 17 jaar worden gevolgd.

Categorie A2

Motorfietsen met een vermogen van maximaal 35 kW. De kandidaat moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A1. Minimumleeftijd is 20 jaar.

Rijbewijs motor met Code 80

Op je 21e je zware motorrijbewijs halen mogelijk!
Vanaf november wordt de leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) verlaagd van 24 naar 21 jaar. Je mag na het behalen van dit examen niet direct op een zware motor (A) stappen, maar krijgt de code 80 op je rijbewijs. We leggen je graag uit wat dit inhoudt en wanneer je wel een zwaar motorrijtuig mag besturen.
Code 80
Behaal je het A-rijbewijs voor je 24e? Dan krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je een driewielig motorrijtuig besturen alsmede een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs vervalt de code 80 (of wanneer je voor die tijd 24 wordt). Vanaf dat moment mag je op een zware motor (A) rijden. Een extra examen afleggen is dan niet nodig.

Categorie A

Motorfietsen met een onbeperkt vermogen. De kandidaat moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van rijbewijs A2. Minimumleeftijd is 22 jaar. Motorrijbewijs A kan ook in één keer gehaald worden. De minimumleeftijd hiervoor is 24 jaar.

Wij geven les in de categorie A2 en A. Duolessen zijn bij ons ook mogelijk!